Çölyak Hangi Hastalıkları Tetikler

25-09-2020 15:02
Çölyak Hangi Hastalıkları Tetikler
Dünya üzerinde her 70 ila 200 kişiden bir tanesinde çölyak hastalığının belirtilerine rastlanmaktadır. Ömür boyu etkilerini göstermeye devam eden bu rahatsızlığın net bir tedavisi olmadığından hastaların yaşam tarzını değiştirmesi ve bu hastalığa göre yaşaması gerekir. Bilindiği üzere çölyak bir sindirim sistemi hastalığıdır. Tüm olumsuz belirtilerini sindirim sistemi üzerinde gösterir. Ancak bu hastalığa uygun bir şekilde yaşanmaya başlamayan kişilerde farklı hastalıkları tetiklemesi de söz konusu olmaktadır. 

Çölyak hastalığı ince bağırsağa saldıran ve bu bölgeden kaynaklanan sorunların ortaya çıkmansa sebep olan bir rahatsızlıktır. Ancak bazı hastalarda daha büyük sorunların ortaya çıkması da söz konusu olabilmektedir. Çölyak hangi hastalıkları tetikler sorusu da bu aşamada insanların merak ettiği konular arasında yer almaktadır.

Çölyak Sebebiyle Yaşanan Anemi Hastalığı


Kadınlarda ağırlıklı olarak görülen anemi ya da diğer adıyla kansızlık hastalığında çölyak hastalığının etkileri olabilmektedir. İnce bağırsakta hasarlar meydana getiren bir hastalık olduğundan demir eksikliğinde yaşanan anemi rahatsızlığına sebep olmaktadır. 

Çölyak hastalığı ince bağırsakta emilim bozukluğuna sebep olur. Bu durumda insanlar içeriğinde demir olan ürünleri tüketmelerine rağmen vücut besinlerin içerisindeki demiri alamaz. Demir dışkı ile birlikte vücuttan atılır. Vücuda demir verilemediği için de anemi rahatsızlığı baş göstermektedir. Kansızlık belirtileri görülmeye başlar ve bunun ilerlememesi için ilaçla tedavi seçeneğine yönelim gösterilmektedir.

Çölyak Kaynaklı Kemik Erime Sorunu


Çölyak hastalarının vitaminleri ve mineralleri vücuduna kazandıramıyor oluşu birçok farklı eksikliği beraberinde getirmektedir. Kansızlık gibi kemik erimesi de kadınlarda çok sık görülen rahatsızlıklar arasında yer alır. Bildiğiniz üzere kemik erimesinin olmaması ya da mümkün olduğu kadar geciktirilebilmesi için kalsiyum içeren süt ürünlerinin tüketilmesi gerekecektir. Bu da çölyak hastaları için sorun arz eder. 

Süt ürünlerinin büyük bir kısmı içerisinde gluten içerdiği için kullanılamaz. Glutensiz süt ürünlerine yönelim gösterildiği takdirde dahi içerisinde kalsiyumun ince bağırsakta emilimi söz konusu olmayacaktır. Hastalar sürekli olarak kalsiyum eksikliği yaşarlar ve kemik erimesi hastalığı çok erken dönemde kendisini gösterir. Ciddi ağrılar ya da sakatlanmalar söz konusu olacaktır. 

Çölyak Kaynaklı Gece Körlüğü


İnsanların büyük bir kısmı gece körlüğü rahatsızlığı yaşar. Ancak bunun farkında olmazlar. Her insanın karanlıkta aynı seviyede görme sorunu yaşadığını düşünürler. Normal şartlarda vücuda yeteri kadar A vitamin alınmadığı takdirde gece körlüğü olarak isimlendirilen rahatsızlık kendisini göstermektedir. A vitamini içeren besinler ne kadar tüketilirse tüketilsin emilim olmadığından hastalarda gece körlüğü ortaya çıkabilir. 

Yapılan araştırmada ince bağırsağın zarar görmesinin A vitaminin emilimini ortadan kaldırdığı görülmüştür. İnsanların görme duyusu üzerinde etkisi olan bu durum direkt olarak görme kaybına neden olmaz. Çeşitli göz bozukluklarını tetikler. Gece körlüğünün tetiklenmesi ile birlikte insanların yaşam kalitesinde ciddi düşüşler meydana gelecektir.

Çölyak Kaynaklı Depresyon 


Çölyak hastalığı teşhisi konan kişilerin dışarıda yemek yemesi ya da içecek tüketmesi son derece zordur. Tüketilen ürünlerin içerisinde gluten olması çok ciddi sorunların ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Bu sebeple de çölyak hastaları çok fazla yemeklere ya da davetlere katılamazlar. Katılsalar dahi buralardaki ürünleri tüketemezler. Bu durum insanların psikolojik açıdan zorlanmasını sağlar. 

İnsanlarla doğru bir şekilde sosyalleşemeyen ve nispeten daha zor bir hayat süren çölyak hastalarında depresyon görülme ihtimali daha yüksek olacaktır. Kilo kaybının da yaşandığı bu durumda insanların normal hayatına dönmesi oldukça zor olabilir. Yeme bozuklukları ve psikolojik sorunlar bir araya geldiğinde insanlar zorlu bir sürece girebilirler. 

Çölyak Kaynaklı Dermatitis Herpetiformis Hastalığı


İnsanlar dermatitis herpetiformis denildiğinde hangi hastalıktan bahsedildiğini anlamazlar. Bu hastalık döküntülü bir deri hastalığıdır ve glutene karşı toleransı olan kişilerde kendisini gösterir. Yaşanan döküntüler diz, dirsek ya da kafa derisinde kendisini göstermektedir. Bu hastalığın görüldüğü kişilerde ilk olarak çölyak hastalığı için testler uygulanmaktadır. Uygulanan testlerde çölyak hastalığı pozitif çıkarsa hastanın tüm yaşantısında değişiklik meydana gelecektir. 

Kaşıntılı ve kabarcıklı bir hastalık olduğundan bu hastalıkla yaşamak oldukça zordur. Vücudun eklem yerlerindeki deri yapısının farklı olması bu hastalığı kendisine çeker. İnsanlar sürekli olarak ilaç kullanmak zorunda kalacaktır. İlaç kullanımı durduğu anda tekrar bu kaşıntı problemleri geri dönebilir.

Farklı Hastalıkların Ortaya Çıkmaması İçin Ne Yapılmalı?


Glutene karşı toleransı olan kişilerin yaşayabilecekleri bu problemlerin engellenmesi için her zaman glutensiz ürünleri tercih etmesi gerekmektedir. İnternet sitemiz tam da bu aşamada devreye girer. Sitemizde yer alan glutensiz ürünler kategorisine girdiğinizde yaşantınıza rahatlıkla devam edebilmeniz için birçok farklı ürün yer almaktadır. 

Normal şartlarda çölyak hastaları için yasak olan birçok ürün burada satışa sunulur. Bağışıklık sisteminin daha güçlü hale gelebilmesi için tüketilmesi gereken ürünlerin tamamı sitemizde yer almaktadır. Bu ürünler tamamen glutensiz bir şekilde imal edildiğinden çölyak hastaları tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Sitemizin her gün binlerce kişi tarafından tercih edilmesinin en önemli sebebi çölyak hastaları için sunduğu bu ayrıcalıklı hizmettir. 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.