Çölyak Hangi Organlara Zarar Verir?

25-09-2020 15:12
Çölyak Hangi Organlara Zarar Verir?
Çölyak hastası olan insan sayısı her geçen gün artış gösterirken insanların bu hastalığa karşı olan duyarlılığı da yükselmeye devam ediyor. Çölyak hastalarının ömür boyu glutensiz besinler ile beslenmeleri gerekmektedir. Aksi halde vücutları glutene karşı aşırı bir reaksiyon gösterir ve bu durum ciddi rahatsızlıları beraberinde getirir. 

Genellikle karın ağrısı ve kilo kaybı çölyak hastalığı belirtileri arasında sayılmaktadır. Ancak tüm belirtiler incelendiğinde bu hastalığın dolaylı yoldan birçok farklı organı etkilediği gözlemlenmektedir. Böyle bir durum söz konusu olduğundan çölyak hangi organlara zarar verir sorusu akıllara gelmektedir. Genetik faktörlerden ortaya çıkan bu rahatsızlığın etkileyebileceği organlar çok fazla olduğundan dikkatli olunması şarttır.

İnce Bağırsağın Baş Düşmanı Çölyak


Çölyak hastalığı vücutta birçok farklı organı etkileyebiliyor olsa da bunların ilk sırasında ince bağırsak yer alır. Çölyak temelde bir ince bağırsak hastalığı olarak gösterilir. Sürekli olarak gluten içeren besinler tüketilmeye devam edilirse ince bağırsak görevini yapamamaya başlar. İnce bağırsakta emilim bozukluğuna sebep olur ve hastalığın diğer organlara da zarar vermesi tetiklenmiş olur. 

Gluten isimli proteine karşı gösterilen bu toleransa dikkat edilmezse tüketilen besinlerin içerisindeki vitaminler ve mineraller kesinlikle vücuda alınamaz. Her ne kadar vitamin deposu olan bir besin tüketilse de ince bağırsak çalışamadığı için emilim gerçekleşmeyecek ve vücut bu vitaminden faydalanamayacaktır. 

Deride Kabarcıklar Görmeye Hazırlanın


Çölyak hastalığına sahip olan kişiler gluten içeren besinleri tüketmeye devam ettiklerinde dermatitis herpetiformis olarak da isimlendirilen bir deri hastalığı ile karşı karşıya kalırlar. Vücudun farklı bölgelerinde kabarcıkların oluşması ve şiddetli kaşınma şikayetleri ile kendisini gösteren bu hastalık hayat kalitesini çok ciddi seviyede düşürmektedir. Dayanılması zor bir hastalıktır ve kurtulabilmek için hemen tedaviye başlanması gerekir. 

Çölyak hastalığının ince bağırsak dışında en çok etkilediği organ olarak deri gösterilir. Dirseklerde, dizlerde ya da kafa derisinde kendisini göstermeye başlayan kabarcıklar çok ciddi bir sorundur. İnsanların estetik açıdan da zorlanmaya başlamasına sebep olur. Bu durum psikolojik yönden de insanları etkilemeye başlayacaktır. 

Ağızda Çıkan Yaralar İle Baş Etmek Şart


Çölyak hastalığına bağlı olarak kendisini gösteren sorunlardan bir diğeri de ağızda çıkan yaralardır. Tıpta ağızda aft oluşumu olarak tanımlanmaktadır. Ağzın içerisindeki çeşitli bölgelerde yaralar oluşmaya başlar. Oluşan bu yaralar hali hazırda bir sorun haline gelen yemek tüketimini daha zorlu bir hale getirmektedir. 

Glutensiz ürünleri tüketmek zorunda olduğu için her zaman yemek yiyemeyen kişilerde ağızda aft oluşumu ile birlikte glutensiz ürünleri tüketmekte dahi zorluk yaşarlar. Bu durum ciddi anlamda kilo kaybı yaşanmasına sebep olmaktadır. Kilo kaybının yaşanması ile birlikte insanlarda bağışıklık sistemi güçsüzleşir. Birçok farklı hastalık vücudu daha yüksek seviyede etkilemeye başlar. Sağlıklı bir kış dönemi geçirmek oldukça zor hale gelir. 

Beyni Etkileyen Tehlikeli Bir Hastalık


Bildiğiniz üzere beyinde yaşanan sorunlar tüm vücudu ciddi şekilde etkilemektedir. Beynini herhangi bir bölgesinde bir sorun yaşanmaya başlandığında hayat kalitesi çok ciddi seviyede düşüşe geçer. Çölyak hastalarında baş dönmesi ve denge problemleri ortaya çıkar. Bu sorunlar da beyin kaynaklıdır. Bu durum çölyak hastalığının beyni de etkileyen bir rahatsızlık olduğunu kanıtlar. 

Sürekli olarak baş dönmesi ve denge problemlerinin yaşanması insanların günlük hayatlarında dahi büyük zorluklar yaşamasına sebep olmaktadır. Demir eksikliği gibi mineral eksikleri genellikle bu durumu tetiklemektedir. Sebebi her ne olursa olsun insanların denge problemi yaşaması iş hayatlarında ve sosyal hayatlarında başarısı olmalarına sebep olur.

Göz Sağlığınız Tehlikede


Çölyak hastalarında göz rahatsızlıklarının görülme sıklığı oldukça fazladır. Bunun en önemli sebebi A vitamini eksikliğidir. Çölyak hastalığı sebebiyle ince bağırsaklarda emilim olmamaya başlar. Bu durumda A vitamini deposu olarak gösterilen besinler tüketilse de vücutta A vitamini bulunmayacaktır. Bu durum eksikliği işaret eder ve bundan en fazla göz etkilenir. 

A vitamini eksikliği sonrasında gözde kuruluk, gece körlüğü, kornea yumuşaklığı, kornea üzerinde yaraların oluşması ve bulanıklık problemleri ortaya çıkmaktadır. Bu sorunların tamamının ortaya çıkması garanti edilmez. Yalnızca bir ya da birkaçı dahi kendisini göstermeye başlasa hayat kalitesi düşüşe geçecektir. İnsanlar bu sorunlar varken hayatlarına devam etmekte ciddi zorluk yaşarlar. 

Kemik Erimesi Başınızın Belası Olabilir


Kadınlar sağlıklarına ne kadar dikkat ederlerse etsinler kemik erimesi ile karşı karşıya kalabilirler. Bunun engellenebilmesi için içerisinde kalsiyum bulunan ürünlerin tüketilmesi gerekir. Maalesef çölyak hastaları kalsiyum içeren besinleri tüketseler dahi kemikler için gerekli olan kalsiyum alınamaz. Bu durumda kemik erimesi şikayetleri çok daha erken kendisini göstermeye başlar. 

Kemiklerin gelişim gösterememesi sebebiyle boy kısalığı problemi de ortaya çıkmaktadır. İnsanlar boyun uzamasında etkili olan kalsiyumu alamadıkları için ciddi sorun yaşayacaklardır. Aynı zamanda eklem ağrıları da her yaşta kendisini gösterebilir. Eklemler görevlerini çok iyi bir şekilde yapamazlar ve büyük sorunlar ortaya çıkabilir.

Organların Etkilenmemesi İçin Ne Yapılması Gerekli?


Çölyak hastalığının tanısı genellikle insanlar 1,5 yaşına geldiklerinde konmaktadır. Bebeklerde kendisini çok fazla göstermeyen bu rahatsızlık için tanı konulduğu andan itibaren tüm yaşam tarzı değişmelidir. Artık insanlar glutensiz besinler dışında bir ürün tüketemezler. Aksi halde hastalıklarının belirtileri ilerleyecek ve diğer organlara zarar vermeye başlayacaktır. 

Organların zarar görmemesi için glutensiz besinlerin satın alınması gerekir. Glutensiz besinler için sitemiz her zaman en doğru adres olarak gösterilir. Sitemize girerek yapacağınız alışverişlerde ihtiyacınız olan tüm ürünlerin gluten içermeyen seçeneklerini elde edebilirsiniz. Fiyatların çok uygun olması ve ürünlerin olabilecek en kısa süre içerisinde adreslerinize aktarılması sayesinde çölyak hastalığına karşı verdiğiniz savaşta başarılı olma şansınız olacaktır. 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.