Çölyak Hastaları Ne Yemeli?

14-09-2020 16:33
Çölyak Hastaları Ne Yemeli?
İnternet üzerinde ve televizyonlarda çölyak hastalığı sürekli olarak karşımıza çıkmaya başladı. Her yerde çölyak hastaları ne yemeli sorusu soruluyor. Çölyak hastalarının yiyebileceği ya da yiyemeyeceği ürünlerden önce çölyak hastalığının ne olduğunu öğrenmek çok daha doğru olacak. Peki çölyak nedir ve neden bu hastalığa sahip olan kişiler bazı besinleri tüketemiyorlar?

Çölyak Hastalığı Nedir?


Çölyak hastalığı, ömür boyu devam eden bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hastalığa sahip olan kişilerin vücudu arpa, buğday ve çavdar gibi tahıllara karşı aşırı reaksiyon göstermektedir. Aslında bu rahatsızlık direkt olarak tahıllara karşı gösterilen bir reaksiyondan çok bu tahılların içerisine bulunan, gluten adı verilen proteine karşı gösterilen reaksiyondur. 

Çölyak Hastalığının Belirtileri Nelerdir?


Çölyak hastaları içerisinde gluten bulunan bir besin tükettiklerinde tipik belirtiler vermeye başlarlar. Tipik çölyak hastalığı belirtileri olarak şişkinlik, karın ağrısı ve yağlı ishal gösterilmektedir. Bu şikâyetler gün geçtikçe şiddetlenmeye ve farklılaşmaya başlar. Bir süre sonra ince bağırsak tarafından gıda bileşenlerinin emilimi durur. 

İnce bağırsağı çok üst düzeyde etkileyen bu hastalığın ilerlemesi ile birlikte demir eksiklikleri ya da ciltte dökülme problemleri başlamaktadır. Genetik yatkınlığı bulunan kişilerde ortaya çıkma oranı çok daha fazla olan çölyak hastalığında ciddi kilo kaybı sorunları ortaya çıkar. Vücudun direnci düşer ve birçok farklı hastalığa karşı vücut zarar görmeye başlar. 

Çölyak Hastaları Ne Yemeli?


Şimdi gelelim asıl sorumuz olan gluten hastaları neler yemeli sorusuna. Hastalığın belirtilerinin ortaya çıkmaması ve hastaların standart bir biçimde hayatlarına devam edebilmesi için gluteniz diyet yapması gerekmektedir. Bu diyet insanların hayatı boyunca gluten içermeyen besinlerden oluşan bir diyet listesini uygulaması anlamına gelir. Genellikle belirli bir ürünün tüketimi şart olmaz. Tek şart ürünlerde hiçbir zaman gluten olmamasıdır. 

Normal şartlarda sağlıklı bir yaşam için tüketilmesi gereken besinler bu diyetlerin dışında kalabilir. Ancak günümüzde çölyak hastalarının istedikleri ürünleri yiyebilmesi için tamamen gluten içermeyen ürünler üretilmektedir. Örnek vermek gerekirse normal şartlarda hazır çorba tüketimi uygun olmayan hastalar sitemizde de satılan glutensiz hazır çorbalardan satın alarak rahatlıkla çorbalarını hazırlayabilirler. Benzer bir biçimde gluten içermeyen soya unu ile birlikte birçok yemek kolaylıkla hazırlanabilmektedir. 

Hangi Besinler Glutensiz Olarak Üretilebiliyor?


Gluten içermeyen besinler ile hayatına devam etmek zorunda olan çölyak hastaları ilk etapta birçok ürünü yiyemeyeceğini düşünebilirler. Ancak bu durum artık söz konusu değildir. Gıda üretiminde kendisini kanıtlamış olan onlarca farklı marka artık ürünlerini glutensiz seçeneği ile de sunmaya başladı.

Glutensiz ekmekler tüketilebilen besinlerin arasında en önemlilerden bir tanesi. Gluten genellikle tahıl ürünlerinin içerisinde olduğu için ekmek türleri kullanılamıyor. Ancak glutensiz undan üretilen özel ekmekler rahatlıkla kullanılabilir. 

Ekmeğin ardından diğer bir önemli besin olarak makarna gösterilebilir. Kolayca hazırlanabilmesi ve son derece lezzetli bir ürün olması sebebiyle makarnayı sürekli olarak kullanıyoruz. Ana maddesinin tahıl ürünleri oluşu çok ciddi sorunlar ortaya çıkarabiliyor. Glutensiz makarnalar ile birlikte bu sorun da ortadan kalkacak. 

Tatlı ihtiyacının giderilmesi için tercih edilen şerbetli tatlılar, çikolatalar ya da sütü tatlılarda gluten içeriği söz konusudur. Bunların da glutensiz seçenekleri sunulduğu için tatlı ihtiyacının giderilmesinde de hiçbir problem ortaya çıkmaz.

Glutensiz Gıdalar Nereden Alınır?


Glutensiz gıdalara ulaşım çok kolay olmuyor. Birçok markette bu ürünleri bulma şansınız yok. Şehrinizin en büyük marketlerine giderek oralardan bazı temek ürünlerin glutensiz hallerini satın alabilirsiniz. Ancak tatlılar ya da tuzlu hamur işlerini bulmak mümkün değil. 
Glutensiz beslenmeniz gerekiyorsa her zaman sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Sitemizde birçok farklı glutensiz ürünün en uygun fiyatlarla satışını gerçekleştirmektedir. Satın alacağınız ürünler yalnızca birkaç gün içerisinde verdiğiniz adreslere ulaştırılır. Tamamı taze ve üretim tarihinin üzerinden yalnızca birkaç gün geçmiş olan ürünleri çok uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.