Sağlıklı Beslenmek Zayıflatır Mı?

10-09-2020 11:19
Sağlıklı Beslenmek Zayıflatır Mı?
Kilo vermenin günümüz şartlarında birçok altın kuralı vardır. Ancak en büyük altın kural, alışkanlıklardan uzak durmak ya da değişikliğe gitmektir. Kararlı insanlar, kilo vermek istedikleri dönemlerde dikkat edecekleri besinlerle beraber sağlıklı bir şekilde pek uzun süre durmadan en iyi şekilde kilo vermeyi başarabiliyorlar.

Fazla kilolardan kurtulma konusunda günümüzde binlerce öneri bulunmakta, birçok altın kurallar yazılmaktadır. Bunların birçoğunda yer alan diyet listeleri yeterli ve doğru bilgi içermediğinde, kişiye özel olmadığında ise insanların metabolizma dengelerini de bozmaktadır. Buna dikkat etmeli, gerektiğinde sağlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz. Bu bağlamda sağlıklı beslenmek zayıflatır mı? En çok merak edilen konulardan biri oluyor. Vücutta yağ yakmak için neler yapılması gerekiyor? Vücudunuzdan doğrudan kas ve su kaybetmeden yağ nasıl yakılır? Hepsinin yanıtını bulacaksınız.

Güne başlangıçta metabolizma hızınızı artırmanın en iyi yollarından biri de sabah erken kalkmak ve kahvaltı yapmaktır. Metabolizmanın en iyi çalışır vaziyette olduğu sabah saatlerinin tamamında kahvaltıyla beraber iyi bir yağ yakımı içerisinde olabilir ve dengeli kahvaltılar, sağlıklı kahvaltı içeriğiyle beraber siz de güne başlayabilirsiniz.

Metabolizma için güne erken saatte kahvaltı ile bağlarken, ara öğünlerin olmasına önem vererek günde gerekirse en az 4 - 6 aralığında öğün adediniz olsun. Bunların 3 tanesi ana öğün olurken, geriye kalan 1 - 3 öğün ise ara öğün olarak tasarlamaya çalışın.

Gün içerisinde sık sık besin tüketmeye ve bu sıklığı kullanarak her besin tüketimini de azar azar şekilde yaparak faydalanın. Böylece gün içerisinde fazla enerji harcar, yağ kaybederek kas ve suyu vücutta tutarak kilolarınızı da verebilirsiniz.  Sağlıklı besleme programlarıyla beraber mideniz küçülürken, metabolizmanızı daha sık çalıştırır olursunuz. 

Yemek aralarında, öğünlerinizi tüketirken çok kısa sürede yemek tüketmeye çalışmayın. Kilo vermenizde en iyi yardımcı şey, doğrudan yavaş yemek tüketimi olurken; beyniniz, hızlı yemek yerken tokluk hissini yaşamayacaktır size ve daha fazla yemek yemeyi isteyeceksiniz. 

Beslenme programlarınızda glisemik indeks değeri düşük olan besinleri tercih edin. Kan şekerinin hızlı yükselmesini ya da hızlı düşmesini değil, olabildiğince kan şekerinin düzenli dirençte olmasını sağlamak gerekir. Hatta daha yavaş yükselerek ya da düşmesini sağlayarak acıkma hissini de olabildiğince ortadan kaldırabiliyorsunuz. 

Glisemik indeksi düşük olan besinler, kan şekerinin yavaş yükselmesinde etki olurken, bu sayede karnınızın daha uzun süreli tokluk hissi yaşamanızı da sağlayacak niteliktedir. Bu nedenle beslenmelerinde beyaz ekmek yiyerek daha şişkin olmanız, kan şekerini yükseltmeniz yerine doğrudan buğday ekmeği, bulgur pilavlarını tercih edin. 

Günde 2 Litre Sıvı Tüketimi Önemli

Eğer yeterli seviyede kilo vermenin yollarını arıyorsanız, en önemlilerinden biri de minimum 2 litre su tüketmelidir. Su besinleriyle sindirim, hücrelerin taşınması ve emilim gibi yardımcı noktalara başvurursunuz. Vücutta doygunluk hissini su ile beraber kalori almadan yaşamaya sebep olur. Bu da en iyi etkenlerden biridir. 

Sağlıklı bir beslenme programı sayesinde yeterli ve dengeli bir kilo verme yolu olarak egzersizin şart olduğunu da unutmayın. 

Günlük en az 30 dakika tempolu yürüyüş şartı ile birlikte herhangi bir hareketlilik, sizlere dinçlik ve gençliği kazandıracaktır. Bisiklete binmeyi, hızlı yürüyüş yapmayı veya yüzmeyi deneyerek harika egzersiz programını kendiniz için tasarlayabilirsiniz. Bu süreçte beslenme programınızda da az yağlı tükenerek siz de fazla kilolardan kurtulmayı başarabilirsiniz. 

Aşırı yağ tüketimi vücudunuzun dengesini bozduğu gibi biyolojik gereksinimler konusunda da diyette inanılmaz denge bozucu bir etkendir.  Kilo vermek konusunda kararlıysanız eğer vücutta fazla yağ depolamamak için sağlıklı beslenmeye yönelik 1 kilo sebze yemeğine ortalama 3-4 çorba kaşığı kadar yağ yetecektir. Buna göre geriye kalan yağlı besinlerden de uzak durmaya özen gösterin. 

Şekere ait her şeyden uzak durmaya çalışın. Fazla şeker tüketimi, vücutta yağa dönüşür. Bununla ilgili olarak zayıflamak istediğinizde, fazla kilo vermenin en önemli yollarından biri de şekeri bırakmak olacaktır. Böylelikle kas değil yağ kaybederken bir yandan da şeker ile tekrar yağ almayı kesmiş olacaksınız.

Sağlıklı karbonhidratı vücuda almaya çalışın. Doğada bulunduğu gibi tüketim yapmaya çalışarak, olabildiğince az işlenmiş ürünlere yönelin. Bu sayede esmer pirinci tarladan toplandığı üzere sofranıza gelen şekilde tüketmeye çalıştığınızda, kilo vermenizde de en çok yardımcı etken olacağını unutmayın.

Vücuda temiz ve sağlıklı yağ almaya çalışın. Zayıflama diyetlerinde görülen bazı hatalar bulunuyor. Bunlardan biri de yağ tüketimini kesmek olacaktır. Fakat yağ tüketmek, günlük enerji kaybını dengeleyen en büyük besindir. Hal böyle olunca Omega 3 gibi yağlardan vazgeçmemeli, aksine bu gibi yağ tüketimleri dengeli bir şekilde tamamlamalısınız. 

Hem meyve hem de sebze tüketmek ise, yüksek lif oranları sayesinde sindirimi düzenleyen besinlerdir. Bu besinlerde kan şekeri dengeleyici etkisi olması sayesinde de en çok tüketebileceğiniz, ara öğünlerde yiyeceğiniz en iyi vitamin ve mineral deposu olarak tanımlayabilirsiniz.

İşlenmiş ya da paketlenmiş ürünlerle ilgili tüketimi kesin. Evinize koymadığınız gibi beslenme çantanızda da hazır gıda tüketmemek adına özen gösterin. Dışarıda mecbur kalmadığınız sürece yemek yemeyi bırakarak yağ asitleri, glikoz şurubu gibi tüm kimyasal katkı maddelerinden de bedeninizi temizlemiş olacaksınız. Tüm paketlenmiş hazır ürünlerden uzak durduğunuzda ve besinlerin doğada bulunduğu form ile birlikte tüketimini yaptığınızda, doğru beslenme kaynağına erişmiş ve beslenme programını bulmuş olabileceğinizi unutmayın. 

Günde en az 3 ana öğün yemeklerinizde en son tüketeceğiniz akşam yemeklerini, güneş batmadan önce, çok geç saatlere kalmadan tüketmeye çalışın. Böylelikle geç saatte yemek tükettiğinizde sindirim sisteminizin yeterince fayda sağlamaması durumunda. tüm yedikleriniz bir anda vücutta yağ olarak geri dönebilir. 

Eğer vücudunuz kilo almaya meyilli bir alışkanlığı varsa, bu alışkanlıklardan uzak durmak adına bazı değişiklikleri hayatınıza getirin. Örneğin otobüs durağı konusunda, durak evinize yakınsa 1 durak önce inin ve yürüyüş yapın. Gittiğiniz yerlerde asansör yerine merdiven kullanmayı deneyin. Düzenli yürüyüşlerle beraber boş vakitlerinizi değerlendirdiğinizde de sağlıklı bir şekilde yağ yakımı yapabilmiş olacaksınız.

Sağlıklı bir yapı ile beraber kilo vermek istediğinizde, uykuya ve uyku kalitesine de önem verin. Akşam saatlerinde çok geç saatlere kalmadan sağlıklı kilo verme konusunda en hassas konu olarak uykunuzu en az 7 saat olmak üzere almaya çalışarak, sağlığınızı ve bünyenizin yorgunluğunu dinlenmesi için koruyun.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.