Vegan Beslenme Nedir?

14-09-2020 16:53
Vegan Beslenme Nedir?
Vegan ve vejetaryen tabirlerini sıklıkla duyuyor olmamıza rağmen insanlar bu kelimeleri birbirine karıştırmakta ve anlamları konusunda gerekli açıklamayı yapmakta zorlanmaktalar. Vegan beslenme nedir sorusunun cevabı son derece basit ve nettir. Hayvansal gıdalardan tamamen uzak durulan beslenme şekli vegan beslenme olarak isimlendirilmektedir. 

Vegan beslenme türünde hayvansal ürün olarak geçen hiçbir ürün kullanılmaz. Et ürünleri ilk akla gelenlerden olurken hayvanlardan elde edilen süt ya da yumurta gibi besinler de tüketilmemektedir. Vegan beslenme insanlar tarafından tercih edilebilen bir yaşam tarzıdır. Bu beslenme şeklinin insan vücudu ve dünya için birçok faydası olduğu gibi zararları da bulunur. Bu sebeple de her zaman tartışılan ve tartışılmaya devam edecek olan bir yaşam tarzı olarak gösterilebilir.

Vegan Beslenmede Hangi Gıdalar Tüketilebilir?


Vegan beslenme biçimi tercih edildiğinde hayvansal gıdaların hiçbiri kullanılmaz. Bu durum insanlarda beslenmek için tercih edilebilecek hiçbir ürünün kalmadığı algısın oluşturur. Hayvansal gıdalar insanların beslenme düzenleri üzerinde son derece önemli bir yer tutuyor olsa da vazgeçilmez ürünler değillerdir. Kullanılabilecek birçok farklı gıda seçeneğinden rahatlıkla bahsedilebilir.

Vegan Beslenmede Meyve ve Sebzeler


Hiç kuşkusuz meyveler ve sebzeler vegan beslenme düzenindeki en önemli elemanlardır. Meyveler bitkisel ürünler olmadan vegan beslenme düzeninde devam etmek mümkün olmaz. Hayvansal gıdaların tercih edilmediği durumlarda meyve ve sebzeler gerekli tüm vitamin ve mineral eksikliklerini kapatmakla görevli olacaktır. 

Vegan Beslenmede Tahıl Ürünleri


Tahıl ürünleri de vegan beslenme düzeninde tercih edilebilen ve sağladığı lif ile birlikte çok önemli bir yer tutan ürünlerdir. Buğday, arpa ya da çavdar gibi tahıl ürünleri insanların uzun süre tok kalmasını sağlarken lifli yapıları ile sindirim sisteminin de en iyi şekilde çalışmasını sağlamaktadır. 

Vegan Beslenme İçin Tohumlar

 
Enerji deposu olan tohumlar da vegan beslenme düzeni içerisinde önemli bir yere sahiptir. Keten tohumu ya da chia tohumu gibi ürünler içeriğindeki yüksek mineraller ile birlikte son derece etkilidir. Bu ürünlerden hazırlanan yemekler hayvansal gıdaların eksikliğinden doğabilecek olan sorunların birçoğunu engellemeyi başaracaktır.

Vegan Beslenme İçin Baklagiller


Hayvan eti ya da yumurta gibi hayvansal gıdaların tüketilmedi bu beslenme şeklinde baklagillerin içerisinde yer alan protein son derece önemli bir yer tutar. Vücudun ihtiyaç duyacağı protein baklagillerden karşılanabilmektedir. Doyurucu özellikleri sebebiyle vegan beslenen kişiler tarafından sürekli olarak tercih edilen ürünlerdir. Baklagillerden yapılacak olan yemeklerde bitkisel yağlar kullanılmalı e hayvansal yağlardan kesinlikle uzak durulmalıdır.

Vegan Beslenmede Kuruyemişler


Vegan olmayan kişiler arasında da çok popüler olan kuruyemişler vegan beslenme düzeninde de çok popülerdir. Vegan beslenenlerin büyük bir çoğunluğu gün içerisinde sürekli olarak kuruyemiş tüketir. Bunun en önemli sebebi gün içerisinde ihtiyaç duyulan enerjinin kazanılmasıdır. Ara öğün olarak tercih edilen kuruyemişler ile birlikte protein ve yağlar vücuda alınarak vücudun ihtiyaç duyduğu enerjinin önemli bir kısmı karşılanmış olur. 

Vegan Beslenmede Hangi Gıdalar Tüketilemez?


Vegan beslenenlerin tercih etmeyeceği ve uzak duracağı çok sayıda ürün bulunmaktadır. Bunların ortak özelliği hayvanlardan elde edilen ürünler olmasıdır. Hayvanların kendileri ya da kendileri için ürettiği hiçbir ürün bu beslenme şekli içerisinde kullanılamamaktadır. 

Hayvansal Etler


Ülke mutfağımızda et yemeklerinin çok önemli bir yeri var. En ünlü yemeklerimizin çok büyük bir kısmında et ürünleri kullanılıyor. Et ürünleri vegan beslenme şeklinin içerisinde hiçbir zaman yer almıyor. Kırmızı et ya da beyaz et ayırmadan bunlardan uzak durulması uygun görülüyor. Kısaca tanımlamak gerekirse hiçbir hayvan tüketilemiyor. 

Yumurta


Birçok insan için kahvaltının vazgeçilmez elemanlarından bir tanesi olan yumurta vegan beslenme biçiminde yer almıyor. Tavuklardan elde edilen yumurta bir hayvansal ürün olduğundan ve normal şartlarda tavukların yavrulama eylemi için ürettiği bir ürün olduğundan bu beslenme şeklinde tercih edilmemektedir. Yumurtanın içerisindeki onlarca farklı vitamin ve mineral de vücuttan uzak kalmış oluyor. 

Süt ve Süt Ürünleri


Geviş getiren memeli canlıların sütleri de insanlar tarafından tüketilen ürünler arasında. Ancak vegan beslenme şeklinde süt ürünlerinin yeri yok. Bir içecek olan süt tercih edilmesi mümkün değil. Sütün dışındaki birçok içecek rahatlıkla tüketilebilir. Benzer bir şekilde peynir, kaymak ya da tereyağı gibi sütten elde edilen ürünler de tercih edilmiyor. Bu ürünlerinde de kullanımı uygun bulunmamakta. 

Bal ve Petekler


Arıların kendi yaşamlarına devam etmek amacıyla ürettiği ballar da kullanılamayan ürünler arasında. Arılardan elde edilen bal normal şartlarda arıların beslenmesi için gerekli olduğundan bu beslenme şeklinde tercih edilmemektedir. Benzer bir biçimde arıların bal yapmak için ürettikleri peteklerin de kullanım uygun bulunmuyor. 

Vegan Beslenmeye Uygun Besinler Nereden Alınır?


Vegan beslenme tarzını tercih ettiyseniz bu beslenme türüne uygun besinleri alabileceğiniz adresleri de belirlemeniz gerekli. Vücudunuzda eksik kalan vitaminleri takviye olarak dışarıdan almanız şart. Gerekli alışverişleri yapabilmek için sitemizi tercih edebilirsiniz. Sitemiz vegan ürünlerin tamamını çok uygun fiyatlarla satışa sunarken verdiğiniz adreslere kadar teslimatını gerçekleştiriyor. 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.