Yetişkinlerde Çölyak Hastalığı

23-09-2020 17:11
Yetişkinlerde Çölyak Hastalığı

Çölyak hastalığı, ülkemizde görülme sıklığı 150 kişide 1 olarak istatistiklenebilecek, glutene duyarlı bir hastalıktır. Kabaca, vücudun glutene ve gluten içeren ürünlere karşı hassasiyeti olarak da tanımlanabilir. Çölyak hastalığı İnce bağırsağa zarar vererek, villus denilen yapıları bozup bağırsaktaki çıkıntıları tahrip ederek küçültür.
 
Villus yapılarında yaşanan bu küçülmeler nedeniyle hastanın besin emiliminde sıkıntı yaşatan çölyak hastalığı, gerekli tedbirler alınmadığı takdirde büyük sıkıntılar yaşatabilmektedir. Bu hastalık çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de ortaya çıkabilir ve hafife alınmaması gerekmektedir.
 
Bu noktada, çölyak hastalığının genetik bir hastalık olarak ortaya çıktığını da belirtmemiz gerekiyor. Çölyak hastası bir bireyin bulunduğu ailede, ailenin mevut üyeleri ve gelecek kuşakları için de bu çölyak hastalığı kontrolünün yapılması gerekmektedir. Böylece erken tanı sayesinde hastalıkla erkenden mücadeleye başlanılabilir.
 

Yetişkinlerde Çölyak Belirtileri Nelerdir?

 
Sindirim sisteminde zararlara yol açan bir hastalık olan çölyak hastalığının şikayetleri de genelde bu minvalde gözlemlenmektedir. Hastalığın belirtileri klasik olarak ishal, kabızlık, karın şişliği ve hazımsızlık gibi sindirim problemine bağlı belirtilerle ortaya çıkar. Bunun yanı sıra hastalığın çizdiği klinik tablo çeşitli farklılıklar gösterebilmektedir. Kemik erimesinden tiroid yetmezliğine pek çok şekilde kendini gösterebilen bu hastalığın, hiç belirti göstermeden sinsice ilerleyebildiği de bilinmektedir.
 
Bu hastalık genellikle erken yaşlarda tespit edildiği için çocuk hastalığı olarak da adlandırılabilmektedir. Yetişkin hastalarda çölyak hastalığı belirtileri ise kilo kaybı, yorgunluk ve halsizlik, ishal, kısırlık, depresyon, tuvalet ihtiyacı artışı, ağız içinde yaralar ve diş problemleri olarak ortaya çıkar.
 
Bu belirti ve problemlerle birlikte hastalığın bazı yan etkileri de teşhise katkı sağlayabilmektedir. Bunlara örnek göstermek gerekirse, çölyak hastalığında yan etki olarak demir eksikliği, kalsiyum ve D vitamini eksikliği ve folik asit ihtiyacı da görülebilmektedir. Tedavi aşamanıza geçtiğinizde, bu konularda doktorunuz onayıyla takviye yapmak vücut direncinizi yükseltecektir.
 
Çölyak hastalığı teşhisi konusunda, az önceki örnekte de belirttiğimiz gibi, hastalığın belirtilerinin başka hastalıklarla karıştırılabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle önemli bir hastalık olan çölyak hastalığının doğru teşhisi oldukça önem teşkil etmektedir.
 
Teşhis sürecindeki bir başka husus ise, tanınız kesinleşene kadar gluten tüketmeyi kesmemeniz gerektiğidir. Gluteni erken kesmenizin test sonuçlarınızı yanıltma ihtimali olduğundan dolayı, Hastanın şikayetlerine bağlı olarak kan testleriyle yapılan değer ölçümlerini takiben bağırsak biyopsisi tekniği kullanılmakta ve bu teknik kesin sonuçlar vermektedir.
 

Çölyak Hastaları Ne Yemelidir?

 
Çölyak hastası iseniz, artık beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerektiği gerçeğiyle yüzleşmelisiniz. Maalesef henüz herhangi bir ilacı veya aşısı bulunamayan bu hastalıkla mücadelenin tek ve en etkili yolu, doğru beslenmektir. Ömür boyu doğru beslenerek çölyak hastalığını tedavi edebilirsiniz.
 
Bundan yola çıkarak, çölyak hastalarının hastalığın yapısı gereği beslenmelerine oldukça dikkat etmeleri gerekmektedir. Bağışıklık sistemi güçlü ve teyakkuzda tutulmalı, buna göre beslenmeye özen gösterilmelidir. Tabii ki çölyak hastası bir bireyin yeni beslenme stilinde dikkat etmesi gereken en önemli husus, gluten içeren gıdalardan uzak bir beslenme alışkanlığını benimsemesidir.
 
Bu noktada gluteni tanımak da önemlidir. Gluten buğday, arpa ve çavdarda çokça bulunan bir protein türüdür. Un öz değerlerini fazlaca içermesiyle bilinmektedir. Gluten bir alerjen olarak da kabul edildiğinden dolayı bazı batılı ülkelerde ürün ambalajlarında gluten değerlerinin verilmesi zorunludur.
 
Glutenden uzak bir beslenme alışkanlığı fikrinin ilk anda kulağa endişe verici gelebildiğinin farkındayız ancak şunu unutmamalısınız ki, gluten alternatifi olabilecek pek çok farklı besin kaynağını kolaylıkla edinebilirsiniz. Glutensiz.com’un geniş galerisinde glutensiz ekmekten tatlıya, glutensiz tuzlulardan makarnalara kadar pek çok ürünü dilediğinizce temin edebilir; glütenden uzak kalsanız da lezzetten ve kaliteden ödün vermeyebilirsiniz.
 
Glutenin yalnızca gıdalarda bulunduğu gibi bir yanılgıya da düşülmemesi gerekiyor. Bazı ilaçlarda, kozmetiklerde ve şampuan, diş macunu gibi kişisel bakım malzemelerinde de glutene rastlanabilmektedir. En etkili tedavi için kullandığınız tüm ürünlerin gluten değerlerini iyi bilmeniz gerekmektedir. Bunun yanında, yemek hazırladığınız sırada malzemelerinizin glutenli gıdalarla temas etmemesine de dikkat etmelisiniz.
 
Çeşitli gıdalar ve kişisel kullanım malzemelerinin yanında süt ürünlerinin de bazı çölayak hastalarında olumsuz etki yarattığını not olarak düşelim. Sütteki laktoz maddesi, bazı çölayak hastalarını kötü etkileyebilmektedir.
 
Tabii ki, tüm bunlarla birlikte gluten proteğininin hastalığı ağırlaştırıcı etkisi olduğun için, çölyak hastası bireyin en dikkat etmesi gereken husus, bu ürünlerden ve gluten içeren gıdaların tümünden mümkün olduğunca uzak durmasıdır.
 
Tabii, glutensiz gıdalardan uzak duracak olmanız bir daha ekmek, poğaça, çikolata gibi ürünleri tüketemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Glutensiz ürünler, hem sağlığınızı hem de damak tadınızı ve mutfaktaki çeşitliliğinizi gözeterek sizlerin hayatını kolaylaştırıyor. Bu noktada, glutensiz diyetinizi en doğru şekilde gerçekleştirebilmek için güvenilir satış noktalarını ve markaları tercih etmeniz oldukça önem teşkil ediyor.
 
Bizler glutensiz.com olarak, geniş ürün yelpazemiz, güvenilir markalarımız ve sağlığınızı ön plana koyan anlayışımızla aradığınız ürünleri sizlerle buluşturmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İhtiyacınıza uygun ve hesaplı ürünleri dilerseniz oturduğunuz yerden web sitemizden, dilerseniz belirli noktalardaki satış temsilciliklerimizden güvenle temin edebilirsiniz.
 
Sağlığınızla beraber, elinizin rahat olup her türden gıdaya ulaşabilir olmanız bizim için büyük önem arz ediyor. Tam da bu sebepten, glutensiz ürünler kategorimizdeki yüksek çeşitliliğimizle, siz misafirlerimize bol alternatifli bir seçim imkanı sağlıyoruz. Paket ekmeklerin yanında poğaça, simit ve börek gibi ürünlerimiz; paket atıştırmalıklar, kahve, çikolata, puding ve şeker gibi tatlı gıdalarımız; çerezler, tuzlular, çorbalar ve glutensiz unlarımızla sizlerin hizmetinizdeyiz. Ürünlerimize göz atmak için sitemizi detaylıca inceleyebilirsiniz.
 
Bunlarla birlikte organik ve vegan ürünler kategorilerimizle oldukça çeşitli bir ürün altyapısı sunarak, sağlıklı beslenme konusunda en güvenilir ve öncü satış noktalarından biri olmayı sürdürüyoruz.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.